DAMWOUDE.(1980.09.03)

Gerard Schipper boekt in Damwoude negende zege

Vijftig ronden lang viel er voor het talrijke publiek bij de wielerronde in Damwoude gisteravond voornamelijk te genieten van het nazomerweer. De renners, een enkele uitzondering daargelaten, hadden dit keer lange tijd ook meer oog voor de omgeving dan voor de prijzen aan de eindstreep, waardoor het lang een uiterst gezapige toestand was. 25 ronden voor het einde sloeg dan eindelijk de vlam in de pan, die Gerard Schipper tenslotte de eindoverwinning bracht.

Niet Schipper, maar Jan van Dam, Jan Feiken en Jaap Vos waren de aanstichters van de uiteindelijk beslissende ontsnapping. Daarvoor beperkte het peloton zich voornamelijk tot het onderhouden van een redelijk hoog tempo, waarbij vooral de immer actieve Herman Snoeijink een hoofdrol vertolkte. De concurrentie wenste echter Snoeijink geen duimbreed ruimte te geven.

Een ontsnapping van Snoeijink, Bert Wekema, Albert Jansen, Jans Vlot en Han Vaanholt had allure, maar naar later zou blijken alleen vanwege de namen. Binnen een ronde was het vijftal al weer achterhaald en kon het peloton weer over gaan tot de orde van de dag. Een rustige orde, die pas in de 42ste ronde definitief werd verstoord. Toen mochten Vos, Van Dam en Feiken het proberen.

Dank zij de medewerking van de groep nam het drietal een halve minuut voorsprong en dat was veel op het bochtige circuit in Damwoude. Tot de 56ste ronde mochten de drie koplopers hun gang gaan. Toen echter kwamen Gerard Schipper, Jan Gerard Scheper en Gezinus Hoven in actie en mede door hun activiteiten verbrokkelde het peloton in een oogwenk en kregen de zwakkeren het moeilijk. Het groepje Schipper sleurde zich naar de kopgroep en bracht in de 63ste ronde de leidende groep op zes personen. Ze werden echter fel op de huid gezeten door een achttiental renners, van wie met name Arme Koster en Herman Snoeijink, die wegens materiaalpech even van de fiets moest, veel werk verzetten.

Met nog één ronde te gaan, bedroeg de achterstand van die grote groep op het zestal voorop slechts luttele meters. In de laatste ronde slaagden de achtervolgers er wel in aansluiting te verkrijgen, maar kwamen net iets tekort om mee te kunnen doen aan de sprint om de eerste prijs. Vlak voor de finish wrong Gerard Schipper zich iets sneller dan de rest door twee bochten en won daarmee de ronde van Damwoude, met een tiental meters voorsprong op Jan Gerard Scheper. Het was voor Schipper de negende seizoenzege.

Bij de junioren won de Assenaar Eric Ploeg, maar zijn zege kwam wel erg gelukkig tot stand. Tien ronden voor het einde gingen Henk Bosma (Smilde), Roelof Daalmeijer (Assen) en Ronald Rol (Alkmaar) gedrieën tegen, de vlakte, nadat een toeschouwer ietwat onvoorzichtig over het parcours wandelde.

0

DAMWOUDE.(1980.09.03)

 

0

Amateurs:

 

1

Gerard Schipper

Ter Apel;

2

Jan-Gerard Scheper

Ruinen;

3

Jan Feiken

Veendam;

4

Dries Klem

Ter Apel;

5

Gezinus Hoven

Oosterwolde;

6

Jaap Vos

Exloo;

7

Teun Hoving

Smilde;

8

Bert Wekema

Peize;

9

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

10

Anne Koster

Leeuwarden;

11

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

12

Albert Jansen

Vries;

13

Jan van Dam

Muntendam;

14

Henk Bouwman

Eelde;

15

Libel Dijk

Usquert;

16

Luc Oosterhof

Esergroen;

17

Dominicus Lolkema

Oosterend;

18

Syte Krist

Groningen;

19

Jan Welles

Terwispel;

20

Herman Snoeijink

Denekamp;

0

Junioren:

 

1

Eric Ploeg

Assen;

2

Willem Roelinga

Heerenveen;

3

Durk Jongsma

Opeinde;

4

Harry Laning

Oostwold;

5

Riek Halster

Amsterdam;

6

Roelof Korte

Finsterwolde;

7

Freddy Luppes

Hoogeveen;

8

Erik Kieftenburg

Blokker;

9

Henk Wening

Groningen;

10

Eddy van der Laan

Oosterwolde;