BUITENPOST.(1980.08.02)

Wicher Vlot in Buitenpost een verrassende overwinnaar

Wicher Vlot, een dikke dertiger uit Wanneperveen, die in de zeventiger jaren een gerenommeerd amateurrenner was en die „voor de grap" ook nog even als broodrijder optrad, won zaterdagavond de uitermate boeiende ronde van Buitenpost. Hoewel het zijn vierde seizoentriomf inhield, mocht dat toch een verrassing heten, want in de finale moest met een forse handvol hele rappe jongens afgerekend worden.

„Ik was er zelf ook niet zo gerust op", bekende de geslepen Wicher Vlot, die nauwelijks een jaar geleden definitief afgestapt leek, omdat hij toen ploegleider werd. „Normaal gesproken zijn er een paar jongens sneller. Ik was vooral bang voor Jan Spijker. Gelukkig zat niemand er meer zo fris bij, want er moest vandaag nogal gekoerst worden. Zelf heb ik me zo lang mogelijk gedrukt, wat uiteraard riskant is".

Dat was in Buitenpost vooral link, omdat speciaal Gerard Schipper het weer eens ouderwets op de heupen had. De Ter Apeler timmerman knalde er vanaf het allereerste moment keihard in en werd pas een kleine twintig kilometer voor het einde een beetje oeteugeld. Velen hadden daar al niet meer op gerekend, ook een ontgoochelde favoriet als Gerrit Möhlmann niet, want hij verdween halverwege een beetje boos uit de strijd.

Möhlmann, die dit jaar nog niet op Friese bodem kon winnen, etaleerde minder macht dan een etmaal daarvoor in Westergeest. Zijn pogingen om Schipper te temmen verliepen niet naar wens. Hij werd bovendien ook wat tegengewerkt, o.m. door Jan Welles, waarover Möhlmann verontwaardigd kreet: „Hij knijpt in de remmen". In de openingsfase vormde Möhlmann overigens met Schipper en Spijker even de sterkst denkbare kopgroep.

Logisch dat Möhlmann weinig heil zag in een avontuur met twee sterke Batavus-renners. Na de samenstelling met de kreunende hoofdmacht, die het moeilijk had op het bochtige parkoers, waren de demarrages niet meer van de lucht. Het werd een sprankelende vertoning en dat dan vooral dankzij de heerlijk agressief koersende Schipper, die speciaal met Emi Nieuwenhuis en Johan Hoekstra een forse klap uitdeelde.

Het werd niet de beslissende slag. Hoekstra viel door materiaalpech wea en door een pijnlijke rug had Nieuwenhuis moeite om het beste te geven. Samen met Luuk Aalders deed Schipper nog eens een vertwijfelde poging. Toen pas achttien kilometer voor het einde alles weer bijeen lag, had Jan Spijker eigenlijk zijn slag moeten slaan, maar hij vergat te profiteren van het sloopwerk van zijn ploegmakker.

Jan Feiken knalde er wel uit en hij legde daarmee de basis voor de beslissende slag. Steve Fleetwood, Luuk Aalders, Wieher Vlot en Henk Bouwman gingen mee en dit vijftal sloeg razendsnel een fors gat. De moeizaam wakker geworden Jan Spijker kon samen met Rhett van Trigt en Übel Dijk pas bij het ingaan van de slotronde aansluiting krijgen bij de koplopers. Te laat, want het scherpste was er toen wel af, waardoor Wieher Vlot van kop af alle andere rappe jongens kon aftroeven.

De uitslagen van deze fraaie en door zeer velen bezochte ronde, waarin Leo Leo Hollemans bij de liefhebbers/veteranen het voorprogramma won, zijn:

0

BUITENPOST .( 1980.08.02 )

0

Amateurs:

 

1

Wiecher Vlot

Wanneperveen;

2

Jan Spijker

Kampen;

3

Jan Feiken

Veendam;

4

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

5

Rhett van Trigt

Hillegom;

6

Steve Fleetwood

Drachten;

7

Henk Bouwman

Eelde;

8

Bennie Brouwer

Balkbrug;

9

Gerard Schipper

Ter Apel;

10

Dominicus Lolkema

Oosterend;

11

Jan Uitham

Zuidlaren;

12

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

13

Jan Welles

Terwispel;

14

Gerke van Dekken

Hoogkerk;

15

Jan Steensma

Surhuisterveen;

16

Joop Atsma

Surhuisterveen;

17

Harry Sanders

Buinerveen;

18

Jan-Gerard Scheper

Ruinen;

19

Tiemen Zijlstra

Meppel;

20

Albert Jansen

Vries;

0

Liefhebbers/Veteranen:

 

1

Leo Hollemans

Emmen;

2

Pier Dijkstra

Hoogeveen;

3

Johan Tapper

Emmen;

4

Henk ten Berge

Enter;

5

Jan Timmer

Deventer;

11

Geerts Epema Uiltje

Noordbergum;

13

Gerrit Hofstede

Drachten;

14

Sietse Wiersma

Goutum;

16

Willem van de Berg

Leeuwarden;