BOLSWARD.(1980.06.26)

Piet Kleine fietst naar tweede seizoenzege

Heakeninginne" Ina Talsma mocht gisteravond de overwinningskus uitdelen aan schaatsenrijder-wielrenner Piet Kleine, die op nauwgezette wijze de ronde van Bolsward op zijn naam wist te schrijven. Gedurende de hele koers had Piet Kleine zich zeer attent getoond, zette de zaken voor in het peloton naar zijn hand en was vrijwel steeds bij ontsnappingen aanwezig. In de laatste ronde riep hij persoonlijk de 19-jarige belofte Steven Rooks tot de orde en bleef zijn zeven medevluchters op simpele wijze de baas. Achter het duo Kleine-Rooks was het Arme Koster die zich naar een schitterende derde plaats wist te fietsen. De acht koplopers, die zich 23 ronden voor het einde wisten los te werken uit het peloton, maakten er in de slotfase een uitermate boeiende vertoning van. Het talrijk opgekomen publiek wist dat uiteraard best te waarderen.

Het peloton bleef gedurende het grootste gedeelte van de race intact en mede door het hoge tempo waren de meeste uitlooppogingen uiteindelijk niet meer dan korte speldeprikjes. Winnaar Piet Kleine beaamde na afloop dat het bijzonder moeilijk was om weg te komen. „Vooral in het begin lieten ze je bijna niet gaan, maar dat gold echter voor iedereen."

zetten hun sprong juist iets te laat in en konden niet meer aanklampen.

Toen er al meer dan tweederde van de koers verstreken was en het even stilviel in het peloton, werd prompt de beslissende ontsnapping ingeluid. Daar was uiteraard ook Gerard Schipper bij, ontzettend actief en bergen werk verzettend. Hij zou na afloop ook tot de strijdlustigste renner uitgeroepen worden. Maar Gerard Schipper nam ook Piet Kleine, Arme Koster, Wim Bartol, Albert Jansen, Dominicus Lolkema, Steven Rooks, Tiemen Zijlstra en Jan Welles mee op sleeptouw. Laatstgenoemde beleefde weinig vreugde aan zijn vluchtpoging, want luttele ronden later moest hij afhaken omdat hij „plat reed." Door even stevig te pedaleren wist het achttal een gat te slaan van pakweg veertig seconden. Sybolt Greydanus, ook zeer actief in het eerste gedeelte van de strijd, en Cornelis Haisma Natuurlijk was er Arme Koster veel aan gelegen dat de kopgroep biieen zou blijven, want de 36-jarige beschikt nog steeds over een rap eindschot. Zeven ronden voor het einde leek Dominicus Lolkema roet in het eten te gooien, toen hij een gat sloeg van ruim honderdvijftig meter. Het publiek laaiend enthousiast en Dominicus met de moed der wanhoop zijn voorsprong verdedigend. Hij fietste echter met een ontzettend zwaar verzet en dat brak hem drie ronden voor het einde op. Hij werd gewoon ingelopen, zonder dat er van de achtervolgers iemand was die het gat echt dicht reed.

En toen plotseling - bij het ingaan van de laatste ronde - lag Steven Rooks op kop. Hij had een gaatje van vijftig meter geslagen. „Ik moest wel iets proberen, want ik beschik nu eenmaal niet over een eindschot," aldus deze belofte voor de toekomst. „In de voorlaatste bocht werd ik echter gepakt door Piet en toen wist ik dat het gebeurd was."

Voor Anne Koster had de „jump" van Steven Rooks vervelende consequenties. „Och ja," zo relativeerde hij na afloop, „toen Piet naar hem sprong had ik dat gaatje natuurlijk wel kunnen dichtrijden, maar dan had ik toch vier man in m'n wiel gekregen. En voor de eindsprint was ik dan ongetwijfeld kracht tekort gekomen.' Winnaar Piet Kleine was uiteraard blij met zijn tweede Friese triomf, maar hij blijft er als altijd nuchter onder. „Ik zit eigenlijk wat in een opbouwperiode. Ik wil op deze wijze mijn conditie wat consolideren, ik hoef niet zo nodig alle criteria meer te rijden." Was hij nog bang geweest dat Dominicus Lolkema definitief weg zou blijven? „Ach welnee, wij zagen allemaal wel dat hij het niet zou redden. Daar heb ik me geen moment druk over gemaakt. Ik rij hier trouwens altijd wel goed, want ik ben in Bolsward al eerder twee keer tweede geworden."

0

BOLSWARD.(1980.06.26)

 

0

Amateurs:

 

1

Piet Kleine

Kerkenveld;

2

Steven Rooks

Heerhugowaard;

3

Anne Koster

Leeuwarden;

4

Gerard Schipper

Ter Apel;

5

Dominicus Lolkema

Oosterend;

6

Tiemen Zijlstra

Meppel;

7

Albert Jansen

Vries;

8

Wim Bartol

Roden;

9

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

10

Dick Klein

Ter Apel;

11

Bert Bathoorn

Roderwolde;

12

Yep Kramer

Oudeschoot;

13

Ubel Dijk

Usquert;

14

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

15

Jacob Koster

Leeuwarden;

16

Jan Feiken

Veendam;

17

Sybolt Greydanus

Wommels;

18

Gezinus Hoven

Oosterwolde;

19

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

20

Sjors Lankman

Zwaagwesteinde;