BERGUM .(1980.07.07)

Derde seizoenzege Wicher Vlot in Bergum

De ronde van Bergum vertoonde gisteravond enige gelijkenis met de tiende etappe in de Tour de France. Daar werd pas in de slotfase nog even echt gefietst en ook in Bergum ging het echte spel pas in de slotfase beginnen. Het grootste gedeelte van de koers was het een ietwat matte vertoning geweest met weinig serieuze vluchtpogingen. Pas toen er al veel meer dan tweederde van de tachtig kilometer was afgelegd, werd het lont in het kruitvat gestoken. Een sterke acht man tellende kopgroep sloeg toen een beslissend gat. In de eindsprint was het Wieher Vlot uit Wanneperveen die zich duidelijk de snelste van dit achttal toonde. Hij bleef Übel Dijk bijna twee fietslengten voor, die op zijn beurt de enorm actieve en strijdlustigste renner van dit criterium, Gerard Schipper uit Ter Apel, slechts enkele centimeters voorbleef.

Het was de derde overwinning dit seizoen voor Wicher Vlot. Eerder zegevierde hij reeds in Klazienaveen en Eenrum. Vlot, die na een enigszins mislukt profavontuur ook nog een seizoen lang ploegleider is geweest, maakt nu een comeback bij de amateurs. „Ik ben dit seizoen erg rustig begonnen en ik begin nu pas echt in vorm te raken, er kan nog wel het een en ander van mij verwacht worden", was zijn eerste reactie na afloop.

Gerard Schipper toont in vrijwel elk criterium een zeer grote dadendrang. Ook nu weer wist hij met groot vertoon van macht de leidersprijs te winnen. Zijn energieverslindende arbeid lijkt hem echter in de slotfase nog wel eens op te breken. Schipper miste dé beslissende slag, maar toen de koplopers bijna niets anders deden dan elkaar beloeren en vergaten om door te fietsen, wist hij op eigen kracht in de laatste ronde nog weer helemaal bij te komen. Reeds in het begin van de koers werd één van de potentiële kanshebbers voor de eindzege, Gerrit Möhlmann uit Apeldoorn, het slachtoffer van een vrij ernstige valpartij. Ook Popke Akkerman, Dominicus Lolkema, Joop Schippers en Jan Spijker gingen onderuit. Alleen de laatstgenoemde wist zich weer bij de hoofdmacht aan te sluiten. Möhlmann moest zich evenwel onder doktersbehandeling stellen. Na ruim dertig ronden waagden Piet Kleine, Egbert Koersen, de winnaars van vorig jaar en uiteraard Gerard Schipper een serieuze vluchtpoging. Veel vuil werk werd daarbij opgeknapt door Schipper. Toen evenwel Piet Kleine vijf ronden later werd getroffen door een lekke band, was het ook met deze poging weer gedaan. Het peloton liet het tweetal Koersen en Schipper nog een aantal ronden op kop rijden, maar vond het toen welletjes. Lange tijd bleef de grote groep daarna bijeen, ondanks af en toe wat kleine schermutselingen voorin. Pas in de slotfase begon er enige tekening in de strijd te komen. Er ontstond een sterke kopgroep van acht renners. Dat waren Übel Dijk, Henk Siegers, Gerrit Brokelman, Wieher Vlot, Albert Jansen, Jan Spijker, Egbert Koersen en Dries Klein. Door eendrachtig samenwerken, waarbij vooral Egbert Koersen een hoofdrol vertolkte, wist men een maximale voorsprong op te bouwen van 35 seconden. In de laatste tien ronden slonk deze voorsprong nog bedenkelijk snel, omdat de samenwerking steeds minder en het onderling wantrouwen steeds groter werd. Henk Siegers deed nog een poging om alleen weg te komen, maar zag twee ronden later alweer het nutteloze van zijn vlucht in. Het peloton kwam elke ronde een stukje dichterbij en toen de vluchters weer in de rug gekeken werden, putte de grote meute daaruit de inspiratie om nog even in hoog tempo door te gaan. Gerard Schipper fietste zich naar de kopgroep toe en bij het ingaan van de laatste ronde had hij aansluiting gevonden. Op dat moment echter demarreerde Wieher Vlot, met in zijn kielzog Übel Dijk. Bij het uitkomen van de laatste bocht had de ex-ploegleider nog net dat kleine stukje terreinwinst over, dat goed was voor zijn derde seizoenzege. De uitslag:

0

BERGUM .( 1980.07.07 )

 

0

Amateurs:

 

1

Wiecher Vlot

Wanneperveen;

2

Ubel Dijk

Usquert;

3

Gerard Schipper

Ter Apel;

4

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

5

Dries Klein

Ter Apel;

6

Albert Jansen

Vries;

7

Jan Spijker

Kampen;

8

Egbert Koersen

Emmeloord;

9

Jan Siegers Hendrik

Donderen

10

Bert Wekema

Peize;

11

Anne Koster

Leeuwarden;

12

Bert Bathoorn

Roderwolde;

13

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

14

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

15

Steve Fleetwood

Drachten;

16

Syte Krist

Groningen;

17

Dries Timmer

Yde de Punt;

18

Durk Steensma

Surhuisterveen;

19

Gezinus Hoven

Oosterwolde;

20

Kor Brondijk

Gerkesklooster-Stroobos;