BEETSTERZWAAG.(1980.06.20)

Meint Dijk een sensatie in Beetsterzwaag Winst Jan G. Scheper

Jan Geert Scheper, een twintigjarige timmerman uit Ruinen, triomfeerde vrijdagavond na een korte solo in de amateurronde van Beetsterzwaag. Dit ietwat verregende evenement zou je overigens ook het „kriterium van de armoede" mogen noemen, want kwalitatief stelde deze wedstrijd in het lommerrijke buiten van Drachten niet zo heel erg veel voor. De echte kanonnen verzaakten, omdat zij krachten spaarden voor de nationale titelstrijd in Geulle. Beetsterzwaag ondervond verder enige konkurrentie van een kriterium in Zwolle. Er mocht daarom verondersteld worden, dat nu jongens als Popke Akkerman, vorig jaar winnaar, Catrinus Haisma, Emi Nieuwenhuis of Domineus Lolkema de boventoon gingen voeren, maar dat pakte volslagen anders uit. Zij bleven „onzichtbaar .

Hun betrekkelijke falen werd uiteindelijk zelfs nog eens aangedikt door de oprechte amateur Meint Dijk, een 36-jarige bierwacht uit Tietjerk en voorzitter van de Zwaagwesteinder wielervereniging Otto Ebbens. Na een langdurige onderbreking, waarin hij o.m. optrad als speaker bii wielerwedstrijden, klom Meint Dijk ruim een jaar geleden weer eens op de fiets. Hii viel zelden uit de toon bij de vaak veel jongere gastjes om hem heen en eiste een enkele maal dan ook een prijsje op. In Beetsterzwaag werd dat zelfs een tweede prijs.

Schitterend voor Meint Dijk, een knappe prestatie ook, maar deze desondanks verrassende klassering moet verschillende jongens in het peloton toch het schaamrood op de kaken gebracht hebben. „Hoe is het mogelijk hé", glunderde Meint Dijk. „Ik heb er wel veel voor gedaan, zoals (2.000 kilometer getraind, maar daarom verwacht je nog niet tweede te kunnen worden. Ik wilde alleen wel weer eens in de prijzen na viermaal 21e te zijn geweest.

Meint Dijk demarreerde daarom negen kilometer voor het einde en dat stukie bluf had onvermoed veel effekt: „Ik denk, kom, ik ga dr maar eens tussenuit, misschien levert het wat op en pakken ze mij terug, dan pakken ze mij maar terug". Meint Dijk werd evenwel helemaal niet teruggepakt. Hij kreeg alleen wel gezelschap van Jan Geert Scheper, waarmee hij eendrachtig samenwerkend de voorsprong op de lauwe meute verdedigde. Zon 1500 meter voor de eindstreep moest Meint Dijk zijn jeugdige rivaal laten gaan. „Ik ben niet zo sterk in de sprint , verontschuldigde Jan Geert Schipper zich, „dus ik dacht, het moet maar wezen en toen ben ik weggesprongen". Dat leverde de Drent zijn eerste seizoenzege op. Kort achter dit tweetal eiste de 36-jarige Leeuwarder buschauffeur Arme Koster, die een bijzonder attente race reed, de derde plaats op. Naast Arme Koster vestigden ook Yep Kramer, Ubel Dijk, Piet Pompstra en Wytse Jongsma de aandacht op zich door vrijwel steeds van voren te rijden en verschillende ontsnappinkjes te ondersteunen. Afgezien van die laatste beslissende demarrage van Meint Dijk kreeg geen ontsnapping ooit een echt serieus karakter. Het bleef daarom al te overzichtelijk voor de toeschouwers, die uiteindelijk slechts 25 renners zagen finishen. De uitslag:

0

BEETSTERZWAAG .( 1980.06.20 )

0

Amateurs:

 

1

Scheper Jan Geert

Ruinen;

2

Meint Dijk

Tietjerk;

3

Anne Koster

Leeuwarden;

4

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

5

Jan Uitham

Groningen;

6

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

7

Ubel Dijk

Usquert;

8

Jacob Koster

Leeuwarden;

9

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

10

Arend Bouwman

Eelde;

11

Jan Welles

Terwispel;

12

Jan Steensma

Surhuisterveen;

13

Wietze Jongsma

Opeinde;

14

Piet Pompstra

Lutjegast;

15

Koop Kooistra

Surhuisterveen;

16

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

17

Yep Kramer

Oudeschoot;

18

Max Uitham

Zuidlaren;

19

Gerrit Hoekstra

Dokkum;

20

Flip van der Meer

Jubbega;