BAKKEVEEN.(1980.05.01)

Zege van Gerrit Brokelman in amateurronde Bakkeveen

Frieslands tweede criterium van dit wielerseizoen, de ronde van Bakkeveen voor amateurs over afstand van ruim tachtig kilometer, kreeg donderdag- avond als glorieus winnaar Gerrit Brokelman uit Hardenberg. De 25-jarige magazijnbediende behaalde daarmee zijn eerste triomf van 1980 in eigen land, na in het voorseizoen tweemaal te hebben gezegevierd in een Spaanse ronde. In een zeer lange eindspurt versloeg Gerrit Brokelman in deze volgorde Henny van Lent (Zwanenburg), Gerrit Möhlman (Apeldoorn), de Engelsman Philip Thomas, Jan Drost (Hoogeveen) en Popke Akkerman (Waskemeer).

Dit kopgroepje van zes telde een zeer groot deel van de koers één man meer en wel in de persoon van Jan Jongsma uit Opeinde (Sm.). Zuiver gebrek aan voldoende trainingskilometers in de benen waren er de oorzaak van, dat Jan Jongsma niet alleen zijn zes medevluchters van het eerste uur moest laten gaan, maar ook nog buiten de twintig prijzen werd gereden. Al na drie van de zeventig ronden sprongen Henny van Lent, Gerrit Brokelman en Jan Jongsma uit het peloton weg.

Twee ronden later kregen de uit Liverpool afkomstige, maar nu in Augus- tinusga domicilie houdende Philip Thomas en de Drent Jan Drost aansluiting met de drie vluchters. In de volgende ronde sloten Popke Akkerman en Gerrit Möhlman zich bij het leidende kwintet aan. De aldus ontstane kopgroep zou hierna met uitzondering van Jan Jongsma de ronde van Bakkeveen volledig beheersen. Het peloton trachtte wel met de regelmaat van een klok door middel van felle demarrages bij de zeven ontsnapten te komen, maar vooral door onvoldoende mankracht en een gebrek aan optimale samenwerking gelukte dat lange tiid niet. In de slotfase werd het dan toen nog interessant, toen dertien renners uit de grote groep ineens wél de juiste samensmelting vonden en in goede harmonie de voorsprong van het kopgroepje, dat constant een hoog tempo had onderhouden door steeds aan de kop te wisselen, gingen aantasten.

De voorsprong van een kleine minuut werd tenslotte gereduceerd tot een zestiental seconden. In de laatste ronde profiteerde Gerrit Brokelman van het feit, dat de vijf concurrenten elkaar fel beloerden. Dat bood hem de gelegenheid een gat van een vijftien meter te slaan. Een gat, dat op het lange, rechte eind naar de finisch wel aanmerkelijk slonk, maar toch niet kon worden gedicht.

Gerrit Brokelman: „Het nieuwe parcours van Bakkeveen was door de vele bochten echt een rondje voor een kleine kopgroep, zoals die van ons. Rijden op een dergelijk parcours met een grote groep leidt vaak tot stilstand. Doordat wij met zo weinigen waren, konden we steeds een hoog tempo onderhouden en zelfs nog gas bij geven".

In het sprintgeweld van de koplopers greep de twintigjarige Henny van Lent uit Zwanenburg de tweede plaats. Dat was mooi meegenomen, want hij verdient in hoofdzaak zijn kostje met wielrennen naast „het thuis wat aanrommelen in de scheepsbouw".

Popke Akkerman moest in de beslissende ontknoping content zijn met de zesde plaats, maar dat was zonder meer een zeer verdienstelijke verrichting. Van de overige Friese renners vielen enkel Dominicus Lolkema (Oosterend) en Anne Koster nog in de prijzen. Eerstgenoemde klasseerde zich als dertiende, terwijl de Leeuwarder veteraan door het peloton in de sprint te snel af te zijn de twintigste plaats veroverde. Vermeldenswaard is tenslotte nog de zevende plaats van Bert Wekema. De renner uit Peize probeerde het diverse keren in zijn eentje met het grote mes erop bii de vluchters te komen. Dat gelukte dan wel niet, maar hij zag zijn moed en strijdlust wel beloond met een royaal verdiende mooie zevende positie.

0

BAKKEVEEN .( 1980.05.01 )

0

Amateurs:

 

1

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

2

Hennie van Lent

Zwanenburg;

3

Gerrit Mohlmann

Apeldoorn;

4

Philip Thomas

Engeland;

5

Jan Drost

Hoogeveen;

6

Popke Akkerman

Waskemeer;

7

Bert Wekema

Peize;

8

Jan Feiken

Veendam;

9

Luit Ottema

Veendam;

10

Herman Snoeijink

Denekamp;

11

Robert Hoffmann

Ermelo;

12

Ubel Dijk

Usquert;

13

Dominicus Lolkema

Oosterend;

14

Jan van Dam

Muntendam;

15

Jan Hekman

Den Ham;

16

Bert Bathoorn

Roderwolde;

17

Cor van Bijnen

Enkhuizen;

18

Albert Jansen

Vries;

19

Anno Meems

Tweede Exloermond;

20

Anne Koster

Leeuwarden;