APPELSCHA.(1980.07.22)

Triomf Gerard Schipper in vlakke ronde van Appelscha

Na eerder dit seizoen de rondes van Joure en Hollandscheveld op zijn naam te hebben gebracht voegde Gerard Schipper dinsdagavond een triomf in de ronde van Appelscha aan zijn beslist niet kinderachtige prijslijst toe. De 31-jarige timmerman uit Ter Apel bleek in de slotfase de slimste en de sterkste van een kopgroepje van vier renners, van wie Geert Jan Bouwman uit het Brabantse Geffen tweede werd en tot veler verrassing Jan Steensma uit Surhuisterveen uitstekend derde.

Winnaar Gerard Schipper had deze eerste zonnige vakantiedag bewust gekozen voor ale ronde van Appelscha en niet voor Hardenberg, waar op dezelfde dag al bijna traditiegetrouw eveneens een wielerronde is. En Gerard had een simpele verklaring: „Kijk, in Hardenberg woont Gerard Brokelman, dus daar is dan de winnaar al bekend, hè," grapte hij. Brokelman zowel als Schipper zijn lid van de Batavus-ploeg. Maar de blijde winnaar voegde er direct aan toe dat hij practisch elk jaar in Appelscha koerst, en niet zonder succes. „Ik ben hier al eens eerder winnaar geweest, ik was een keer tweede en twee keer drie. Dus het wil hier wel," verklaarde Gerard Schipper, die de afgelopen twee jaar wegens verblijf in de nationale baanselectie verstek moest laten gaan.

De afscheiding van het viertal vluchters kwam pas in de slotfase tot stand, nadat eerder diverse pogingen teniet waren gedaan. Een en ander maakte de koers niet bijster boeiend. Vrijwel de hele wedstrijd lag het grote veld bijeen. Daarmee gaven de coureurs aan wel naar Appelscha te willen komen. Kwantitatief was het inderdaad een uitstekende race. Er ontbrak echter wat teveel noordelijke kwaliteit. Want behalve Brokelman gaven ook renners als Egbert Koersen, Dries van Wijhe, Herman Snoeijink en ook Gerrie Möhlmann de voorkeur aan Hardenberg.

Tien ronden voor het einde viel de slag. Onder aanvoering van Geert Jan Bouwman en Syte Krist werd de beslissende demarrage ingezet. Gerard Schipper kon net op tijd meegaan en zich bij net vluchtersduo voegen. Dat kon aan: vankeiijk niet Jan Steensma. Maar hij verdiende ieders bewondering voor zijn enkele ronden lang durende solo, die tenslotte bekroond werd met aansluiting bij het duo. Gevieren bouwden ze een voorsprong op van maximaal achttien seconden, maar daarvan was op de finishlijn amper meer de helft over.

„Ja, ik moast in pear rounten allinne om der by te kommen. Dat wie swier. Doek ienkear yn'e groep siet foel't wol wat ta," aldus Jan Steensma, uiteraard erg blij met zn derde plaats, de beste klassering dit seizoen. Geert Jan Bouwman, oorspronkelijk uit Woltersum afkomstig, maar thans wonende in Geffen was eveneens tevreden met zn tweede plaats in de eerste wedstrijd in het Noorden dit seizoen. De 22-jarige militair koerst begrijpelijkerwijs het meest in het zuiden.

Vermeldenswaard in deze door erg veel publiek bijgewoonde ronde was de ontsnapping van een ander kwartet, kort voor de beslissende coup. Dat bestond uit Jacob Koster, de 23-jarige broer van Anne, Bert Wekema en Jan Spijker, beiden ook al van de alles controlerende Batavus-ploeg en Übel Dijk. Hun voorsprong leek groot genoeg, maar duurde slechts vier ronden.

0

APPELSCHA .( 1980.07.22 )

0

Amateurs:

 

1

Gerard Schipper

Ter Apel;

2

Geert Bouwman

Geffen;

3

Jan Steensma

Surhuisterveen;

4

Syte Krist

Groningen;

5

Steve Fleetwood

Drachten;

6

Anne Koster

Leeuwarden;

7

Bert Wekema

Peize;

8

Dominicus Lolkema

Oosterend;

9

Dries Klein

Ter Apel;

10

Bert Bathoorn

Roderwolde;

11

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

12

Jacob Koster

Leeuwarden;

13

Jan Spijker

Kampen;

14

Teun Hoving

Smilde;

15

Jan Feiken

Veendam;

16

Koos Wolf

Oosterwolde(Fr);

17

Sybolt Greidanus

Wommels;

18

Wietze Jongsma

Opeinde;

19

Tjalling Udding

Smilde;

20

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;