SIDDEBUREN.(1980.09.01)

Sterk slot Klein in driedaagse Oost-Groningen

Het is de Drentse dreumes Luuk Oosterhof gisteren niet gelukt zijn eerste triomf in de amateursector te realiseren. Na twee ritten in de Oostgroninger wielerdriedaagse leek hij op het punt succes te oogsten, maar Oosterhof voelde zich niet in zijn element op het snelle parcours in Siddeburen, waar de laatste etappe werd afgewerkt. Dat was wel het geval met de Tir Apeler Dries Klein, tiie een knappe finale reed en niet alleen ritwinnaar werd, maar ook nog eerste in het eindklassement.

Het betekende de negende seizoen - zege van Klein, die onlangs in de Zwiteree Wilhelm Thel-ronde een zware pijp rookte. Over enkele weken mag hij zich in de tiendaagse Ronde van Bulgarije opnieuw internationaal presenteren, onder meer met de man die hij gisteren in Siddeburen als leider onttroonde, Luuk Oosterhof.

Ondanks de tegenvaller van Zwitserland is de lamp bij Klein nog niet gedoofd. De zware kilometers die hij in de Wilhelm Teil-etappekoers in de benen kreeg, blijken geen nadelige invloed te hebben op het noordelijke criteriawerk. Integendeel, ze komen hem goed van pas. Dat uitte zich in Siddeburen, waar hij met veel vertoon van macht de zaken in de laatste ronden naar zijn hand zette.

Na tal van mislukte ontsnappingen, leken Dries van Wijhe en Bennie Brouwer in de laatste zeven kilometers om de winst te gaan duelleren, maar Klein had nog zoveel inhoud dat hij na een korte, felle jacht aansloot. Ondanks deze inspanning was hij nog fris genoeg om in de sprint Van Wijhe en Brouwer royaal te kloppen.

Van Wijhe bond vervolgens sportminnend Siddeburen aan zich met een portie typische "Dolle" Dries-humor. Eens te meer bleek de ongekende populariteit van deze fantastische sportman. Tijdens de enerverende ontknoping speelde Oosterhof geen rol van betekenis en overschreed de eindstreep in de schoot van het peloton, waardoor hem slechts een troostprijs restte.

Ook de hoop die een andere kansrijke jongeling de Harenaar Gerrie Takens op de vetste buit koesterde, ging in rook op. Zoals steeds speelde een gebrek aan sprintcapaciteiten hem parten.

Voor hem was er een extra-troostprijs, die van de strijdlustigste renner van de totale driedaagse.

0

SIDDEBUREN. ( 1980.09.01 )

0

Amateurs Eindkl.

 

1

Dries Klein

Ter Apel;

2

Jan Posthuma

Hengelo;

3

Gerry Takens

Haren;

4

Piet Oosterhof

Een;

5

Bert Wekema

Peize;

6

Gerard Schipper

Ter Apel;

7

Jan van Dam

Muntendam;

8

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

9

Anne Koster

Leeuwarden;

10

Benny Brouwer

Balkbrug;

0

Amateurs:

 

1

Dries Klein

Ter Apel;

2

Dries van Wijhe

Oosterwolde;

3

Benny Brouwer

Balkbrug;

4

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

5

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

6

Jan Spijker

Kampen;

7

Gerard Schipper

Ter Apel;

8

Jan Feiken

Veendam;

9

Jan Posthuma

Hengelo;

10

Henk Bouwman

Eelde;

0

Liefhebbers en veteranen

 

1

Johan Hup

Kampen;

2

Henk Kuiper

Nieuw-Amsterdam;

3

Henk ten Berge

Enter;

4

Jan Winters

Staphorst;

5

Henk Stoel

Hasselt;

6

Karsten Drost

Hoogkerk;

7

Jan-Hendrik Kalter

Emmen;

8

Trijnko Veenhuis

Eelde;

9

Evert Ekkelenkamp

Coevorden;

10

Johan Tapper

Emmen;