RONDE VAN GRONINGEN.(1980.04.05)

           DRIES KLEIN na boeiende finale glansrijk winnaar

Dries Klein, die in de laatste van-stad­-tot-stad wedstrijden steeds „van voren" zat (hij word o.a. in de K.O.-Race derde en in de Ronde van Drente 2e), bleef in de running dankzij een fraaie zege in de Ronde van Groningen, een van-stad-tot-­stad-wedstrijd voor clubteams, die op uit­stekende wijze voor de tweede maal in successie door de NWV Groningen-Wim Buiter op touw word gezet. Klein, die in Drente juist iets te kort kwam, won nu overtuigend; hij wist zijn naaste belagers, de tempolopers Frits Schur en Egbert Koersen, welk tweetal enorm hard heeft gewerkt, op de Groningse Zonnelaan ruimschoots achter zich te houden. Schur en Koersen, die in feite wel de wedstrijd hebben gemaakt, moesten respectievelijk genoegen nemen met een tweede en derde plaats.

Vrij spoedig nadat de bijna 120 renners, die verdeeld waren over 23 ploegen, en enkele individuelen van start waren ge­gaan, viel de beslissing.

Nadat de tempolopers zoals Schur, Koer­sen, Feiken, Rene van IJzendoorn, Dries Timmer, Bert Wekema, Dries Klein, Bent Bathoorn, Henk Bouwman, Luuk Aal­ders, Rhett van Trigt (die door een lekke band terugviel), aanhoudend op kop zaten, viel het rennersveld in drie stuk­ken uiteen.

Na 25 km noteerden we een kopgroep, die bestond uit de renners Koersen, Van IJzendoorn, Bathoorn, Klein, Wekema, Aalders, Schur, Feiken, Bouwman, Tim­mer en Hans Boom. In hoog tempo nam deze groep spoedig afstand van de rest van het veld. Door een lekke band moest Dries Timmer jammer genoeg lossen en Hans Boom moest lossen vanwege het simpele feit dat hij het tempo niet kon bijbenen.

Het werd spoedig duidelijk, dat de win­naar zich bij genoemde koplopens zou bevinden, want men nam geleidelijk dan een fikse voorsprong (na 66 km bij God­linze) bedroeg de voorsprong reeds twee minuten! ).

Even heeft eon groepje van drie renners~, te weten de actieve Bennie Brouwer, Ton de Groot en Leo Engelhard, geprobeerd een achtervolging in te zetten. Brouwer zag later in, dat het geen nut zou op­leveren door aanhoudend kop te leveren. Door het hoge tempo, dat de negen kop­lopers aangaven, kwam men halverwege de koers maar liefst acht minuten voor op het tijdschema! Dit was bij Garst­huizen na 83 km.

BOEIENDE STRIJD

Toen nabij Warffum, na 96 km, Frits Schur, die als individueel voor De Zwa­luwen-Doetinchem fietste, het op zijn heupen kreeg en ook Egbert Koersen RTV Zwolle) er een schepje bovenop gooide, werd dit voor een drietal renners, leden van de NWV Groningen-Wim Bui­ter, noodlottig, namelijik H. Bouwman, B. Barthoorn en L. Aalders. Zij wisten moedig tot op dat moment bij te blijven, maar moesten nu lossen.

De strijd werd nadien zeer boeiend en het werd duidelijk, dat de volgers in de karavaan zich op konden maken voor een prachtige finale tussen tempolopers en een paar attente sprinters, die ook de kunst verstonden, zij het soms „tussen de wielen", bij te blijven.

Een volggroep van vijftien renners had bijna drie minuten achterstand en daar­achter weer een grote groep met een achterstand van bijna zeven minuten ... Bij Leens, met nog zo'n 35 km voor de boeg, gooide Frits Schur het eerst de knuppel in het hoenderhok door te de­marreren. Vrij spoedig werd hij gevolgd door Egbert Koersen, die op zijn beurt de rest aan zijn wiel meesleurde.

En zo ging het aanhoudend door. Veelal waren het Koersen en Schur die probeer­den weg te komen, maar gezegd moet worden, dat ook Dries Klein, de latere winnaar, zich ditmaal zeer strijdlustig toonde. Rene van IJzendoorn (De Batau­wers-Van Wanrooy) en Bert Wekema (Stormvogels-Scholten Starke), die met Egbert Koersen normaal in de Batavus­ploeg fietsen, bleven op hun hoede en gaven duidelijk steun aan Koersen, die vorig jaar ook zegevierde in de Ronde van Groningen. Gezegd moet worden in dit verband, dat het voor Koersen een dubbele pech betekende, dat een vierde Batavus-coureur, Dries Timmer, die eer­der ook tot de kopgroep behoorde, door pech terug was gevallen.

Jan Feiken probeerde al het mogelijke om het hoge tempo bij te benen, maar uit­eindelijk slaagde deze man, die fietste voor zijn club De Windmolens-Kroon­Hypro en normaal behoort tot de ploeg van Driessen Stoffen-Colnago, er niet in. Achteraf gaf hij ons te kennen door griep te zijn geplaagd, vandaar dat hij in de finale om de ereplaatsen zijn kunnen niet kon tonen.

SCHERMUTSELINGEN

We bleven schermutselingen aan de lo­pende band noteren. Wekema werd de dupe van de herhaaldelijke demarrages van Schur en de enorm met zijn krachten smijtende Egbert Koersen. Hij moet los­sen en ook renners als Van IJzendoorn en Feiken moesten Schur, Koersen en Klein laten gaan. Met nog 5 km voor de boeg, bij Oostum, toen de flats van Gro­ningen reeds in zicht kwamen, noteerden we een demarrage van Dries Klein. Hij werd weer tot de orde geroepen door Koersen.

Voor insiders werd het duidelijk, dat Klein, als sprinter, de grote favoriet voor de eindzege zou worden, omdat Koersen en Schur tot de categorie tempolopers behoren. Overigens, toen de drie kop­lopers de laatste bocht doorgingen en de Zonnelaan opkwamen, had Egbert Koer­sen nog een goede kans, omdat Schur de eindsprint aantrok. Koersen maakte eehter de fout direct aan het wiel van Schur mee te gaan. Dit was koren op de molen voor de attente Dries Klein, die zodoende glansrijk als eerste kon finishen via een prachtige eindsprint. Bravo, Klein (die normaal voor de ploeg van Gazelle fietst), eindelijk heb je op waar­dige wijze loon naar werken gekregen.

Stef van de Berghe, lid van de sport­commissie, die na afloop ook de ploegen­prijzen uitreikte, stak dit ook niet onder stoelen of banken.

BRON: BEN ZOMERDIJK

0

RONDE VAN GRONINGEN. ( 1980.04.05 )

0

Amateurs:

 

1

Dries Klein

Ter Apel;

2

Frits Schür

Didam;

3

Egbert Koersen

Emmeloord;

4

Jan Feiken

Veendam;

5

René van IJzendoorn

Tiel;

6

Bert Wekema

Peize;

7

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

8

Tiemen Zijlstra

Meppel;

9

Luc Engelhard

Woerden;

10

Anno Meems

Tweede Exloermond;

11

T. de Groot

Amsterdam;

12

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

13

Dries Timmer

Yde de Punt;

14

Jan van Dam

Muntendam;

15

G. Bouwman

Woltersum;

16

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

17

Fred de Kinkelder

Groenlo;

18

Wiecher Vlot

Wanneperveen;

19

Henk van Dijk

IJsselmuiden;

20

Benny Brouwer

Balkbrug;

21

Luit Ottema

Veendam;

22

Henk Bouwman

Eelde;

23

Ruud Kok

Didam;

24

Peter Steijn

Wierden;

25

Sybolt Greidanus

Wommels;

26

T. Wasvok

Noorwegen;

27

H. van Tiem

Beneden-Leeuwen;

28

Ubel Dijk

Usquert;

29

Jan Uitham

Groningen;

30

Piet Pompstra

Lutjegast;