K.O.RACE.(1980.03.22)

De 21-jarige Peter Damen, behorende tot de selectie van Rinie Wagtmans, is winnaar geworden van de 7e Gouden K.O.-Race, een van-stad-tot-stad-wedstrijd met start en finish te Veendam. Damen, die met nog vier ploegmakkers van Dries­sen Stoffen-Colnago in de kopgroep van 24 renners aanwezig was, wist tevoren dat hij moest knokken tegen de Batavus-ploeg, die ook compleet „van voren" zat. Na schermutselingen aan de lopende band ontstond met zo'n 8 km voor de boeg een kopgroep van zeven renners, waarin twee Batavus-coureurs, te weten favoriet Egbert Koersen en Gerrit Brokelman; twee renners van Driessen Stoffen-CoInago, Barry Zoontjens en Peter Damen; de Gazelle-coureurs Dries Klein en Jac. van Meer, en de verrassend goed rijdende Drent Albert Jansen (WV Otto Ebbens­Scandiluxe). Dit zevental gaf een boeiende finale ten beste, een eindstrijd waarin ten slotte Peter Damen zijn klasse toonde door als eerste te finishen.

Damen na afloop: “Toen ik Egbert Koersen fel zag demarreren flitste het door mij heen, dat is je kans. Immers, ik moest ook rekening houden met ren­ners als Jac. van Meer, Dries Klein en niet te vergeten Gerrit Brokelman, die in de eindsprint heel wat mans zijn".

Aldus Damen, die vorig jaar de Vier­stromenlandronde op zijn naam bracht en dit seizoen in Belgie een eerste en een tweede plaats wist te bemachtigen in criteria. Na de Vredeskoers te hebben gefietst, maakt Peter Damen zich zo zoetjes aan op om zijn plannen om be­roepsrenner te worden te verwezenlijken.

Van zijn ploegleider, de trotse Henk Steevens, vernamen we, dat men in onderhandeling is met een Italiaanse ploeg. Aan het slot van dit seizoen zal Peter Damen overstappen van de rijen der amateurs naar de beroepsrenners.

TELEURGESTELD

Hoewel Gerrit Brokelman een goede tweede plaats boekte achter Peter Damen was de Batavus-coureur zichtbaar teleur­gesteld. Brokelman, die in 1976 de K.O.­Race ook op zijn naam bracht, gaf ons te kennen: „'k Had met Egbert Koersen in de slotfase een afspraak gemaakt.

Koersen zou de eindsprint voor mij aan­trekken. Het pakte evenwel anders uit. Koersen demarreerde zo hard, gelijk een locomotief, in een veel te vroeg stadium. Damen profiteerde hiervan duidelijk. Vanuit een vijfde positie probeerde ik al het mogelijke om Damen nog te kloppen maar dit lukte mij niet", aldus Gerrit Brokelman, die in de Ster van Zwolle zijn visitekaartje toonde door als zesde te eindigen en voorrnemens is in de ko­mende klassiekers zijn kunnen te tonen en wil proberen een plaats in de selectie voor Moskou te bemachtigen.

SNEEUW

Overigens, het heeft er lange tijd naar uitgezien, dat we niet zo'n boeiende finale mee zouden maken in deze 7e editie van de Gouden K.O.-Race.

Wat was namelijk het geval? Fikse sneeuwbuien dreigden als spelbreker op te treden enkele uren voor de koers. De wegen random Veendam waren bedekt met een flinke laag sneeuw. Kortom: op sommige plaatsen was het levensge­vaarlijk om te koersen.

Het bestuur van de R en TC Storm­vogels (clubsponsor Makelaardij Schol­ten-Starke) met de actieve Henk de Boer aan het hoofd, geraakte in paniek. Zou dan al het vele voorbereidende werk voor niets zijn geweest?

In allerijl werd een vergadering met de ploegleiders belegd in het bijzijn van sportcommissielid Bas Goud, die de Gou­den K.O.-Race volgde met Stef van den Berghe.

Besloten werd om toch te vertrekken on­danks protesten van enkele top-coureurs. Tot deze renners behoorden o.a. ook Arie Hassink, John Broers, Guus Bierings, Herman Snoeijink en Johan Kuiken, welke coureurs voortijdig de strijd ver­lieten. Hoewel Snoeijink veel gewend is op spekgladde parkoersen tijdens veld­ritten gaf hij ons te kennen, dat het hen toch te gevaarlijk leek. Inderdaad was het parkoers de eerste 40 km op sommige plaatsen spekglad en daarom werd er ook gelukkig voorzichtig gekoerst.

LEVEN IN BROUWERIJ

Na zo'n 80 km kwam er eindelijk leven in de brouwerij. De hoofdmacht bestond op dat moment uit z'n dertig renners en toen er 88 km onder de wielen door waren gegaan, noteerden we bij Vlagtwedde een kopgroep van 24 renners. In deze groep bevonden zich tal van renners die voor een boeiende finale konden zorgen. En daar zorgden zij ook voor! In hoog tem­po koerste men door het Groningse land en bouwde geleidelijk aan een fikse voorsprong op ten koste van de rest van het veld.

De eerste vluchtpoging werd door het trio Dries Klein, Jan Feiken en de prima rijdende Jos Albert ondernomen nabij Bellingwolde na 102 km. Zij werden ech­ter weer tot de orde geroepen door Eg­bert Koersen.

Even leek het er op, dat de Batavus-cou­reur Bert Wekema de aansluiting met de kopgroep zou missen omdat hij lek reed. Na een prachtige solo slaagde Wekema er echter in weer fraai bij te komen.

VUURWERK

Naarmate het einde in zicht kwam, ble­ven de renners in de kopgroep voor vuur­werk zorgen. Na 120 km, bij Blijham, gingen Gerrit Brokelman, Dries Klein en Albert Jansen aan de haal. Ook zij wer­den echter weer tot de orde geroepen. Een poging van Barry Zoontjens, Peter Damen en Peer Maas, die na zijn heup­breuk (vorig jaar tijdens Olympia's Toer in Neede opgelopen) weer fraai terug is gekomen, werd ook verijdeld door de Batavus-coureurs, die zich in de hoofd­macht bevonden.

Bij Alteveer, na 139 km, demarreerden Dries Klein, Jannus Slendebroek en Peter Damen. Zij kregen gezelschap van Barry Zoontjens en de actieve Gerrit Brokel­man. Toen ook deze vluchters weer tot de orde werden geroepen, kreeg de sterke Egbert Koersen het op zijn heupen bij Ommelanderwijk, met nog zeven kilo­meters voor de boeg. Hij kreeg gezel­schap van Barry Zoontjens, Dries Klein, Jac. van Meer, Peter Damen, Albert Jan­sen en Gerrit Brokelman. Even probeer­de Henk van Dijk (RTVZ-Seine Meube­len) nog bij de zeven vluchters te komen, maar het lukte hem niet. Daar vanuit de volggroep verder geen pogingen werden ondernomen om de zeven vluchters terug te halen, was het duidelijk dat de strijd om de ereplaatsen tussen genoemde kop­lopers zou gaan.

Bij binnenkomst van Veendam het be­kende spelletje van het positie kiezen voor de eindsprint. Zoals in de aanvang reeds door ons werd vermeld, toonde Peter Daanen zich de snelste en zo kreeg de 7e Gouden K.O.-Race een sterke win­naar. Kortom: een knaap waarvan in de toekomst nog veel kan worden verwacht.BRON: BEN ZOMERDIJK

0

K.O.RACE. ( 1980.03.22 )

 

0

Amateurs:

 

1

Peter Damen

Drunen;

2

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

3

Dries Klein

Ter Apel;

4

Egbert Koersen

Emmeloord;

5

Berry Zoontjens

Tilburg;

6

Albert Jansen

Vries;

7

Jacques van Meer

Wouw;

8

Peer Maas

Huijbergen;

9

Dries Timmer

Yde de Punt;

10

Jos Alberts

Neede;

11

Jan Feiken

Veendam;

12

Henk Mutsaars

Schijndel;

13

Bert Wekema

Peize;

14

Bert Bathoorn

Roderwolde;

15

Jan van Dam

Muntendam;

16

Piet van Leeuwen

Hilvarenbeek;

17

Jannes Slendebroek

Geldrop;

18

Jaap Vos

Exloo;

19

Ad van der Poel

Hoogerheide;

20

Tiemen Zijlstra

Meppel;

22

Tiny Rijsbergen

Sprundel;

23

Henk van Dijk

IJsselmuiden;

24

Theo Hogervorst

Pijnacker;

25

Louis Suiker

Warmenhuizen;

26

Tinus de Lange

Vroomshoop;

27

Gerry Takens

Haren;

28

Luc Oosterhof

Eesergroen;

29

Nico Hilberink

Den Ham;

30

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;