GRONINGEN.(1980.08.05 t/m 08.08)

Vierdaagse amateurs

5 augustus: 1e rit Hoogkerk

Veel strijd in Hoogkerk

De eerste etappe van de internationale wielervierdaagse voor amateurs bracht Gerard Schipper zijn vijfde zege in dit seizoen.

In de eindsprint van het trajekt over 80 kilometer klopte de pedaleur uit Ter

Apel elf vluchtmakkers. Het peloton maakte in de straten van Hoogkerk-Zuid

eerst een vriendelijk gebaar naar de plaatselijke favoriet Gerke van Dekken, die drie rondjes de kop mocht nemen en daardoor een extra premie van 35 gulden kon opstrijken.

Na het uitstapje van Van Dekken bleven de rijen lange tijd gesloten. Dertig ronden voor het slot sprongen Hans Vonk en de Westduitser Britzke weg. Met vijf coureurs vormde Gerard Schipper kort daarop een jachtgroep die zeven ronden later de aansluiting met de twee vluchters realiseerde. Enkele minuten daarna voegden nog vier coureurs zich bij de kopgroep, die daardoor opliep tot twaalf renners.

Gerard Schipper, met Hans Vonk de strijdlustigste renner, leek afscheid te moeten nemen van de koplopers door een lekke band. Door het snel wisselen van rijwiel en zijn uitstekende vorm hervond hij toch rap de aansluiting. In de laatste ronden probeerden Frits Schür en Wim Bartol, beiden slecht in de sprint, weg te komen, maar Gerard Schipper verijdelde hun winstaspiraties en won zelf zoals hij wilde.

Voor de organiserende Noordelijke Wielervereniging Groningen vormde de afwezigheid van aangekondigde ploegen uit Frankrijk en Noorwegen een tegenvaller. Zonder bericht van afschrijving bleven de renners weg. Ook noordelingen als Dries Klein en Bert Wekema ontbraken. Zij kozen voor een criterium in Emmen. Dries Klein is overigens ook kandidaat voor de Nederlandse ploeg die naar de Tour de I'Avenir wordt afgevaardigd. Vanavond is de tweede etappe in de buurt van de Grorechtkade. (Half zeven)

6 augustus: 02e rit. Groningen.Gorechtvijver

Schipper verstevigt koppositie in vierdaagse 'Revalidatiesucces' voor Dries Timmer

De positie van Gerard Schipper als leider in het algemeen klassement van de Groninger wielervierdaagse is gisteravond niet in gevaar gekomen. Integendeel, de Ter Apeler bouwvakker verstevigde zijn leiderschap met een derde plaats in de tweede rit, die rond de Gorechtvijver werd afgewerkt. Bovendien werkte hij met genoegen mee aan de overwinning van zijn ploegmakker Dries, Timmer, die in de voorlaatste ronde zijn slag sloeg.

Het betekende voor de Noorddrent zijn derde seizoenzege. Enkele jaren geleden ging Timmer door voor één van de meest beloftevolle noordelijke coureurs, na een bijzonder succesvolle periode in de juniorencategorie, maar tot een doorbraak is het niet gekomen. Het vorige seizoen ging voor hem totaal verloren nadat hij wekenlang door ischias was geveld. Dat kostte hem in dit niets ontziende métier zijn plaats in de topformatie van de Brabander Jan van Erp. Gelukkig voor hem werd hij niet aan z'n lot overgelaten, want Piet Hoekstra ontfermde zich over hem. Dit seizoen beschouwt de Batavus-ploegleider voor Timmer als een soort revalidatiejaar, om het komend jaar eens te bekijken wat er nog inzit. Nadat de Luxemburger Michely en Vonk hun vroege aanvallen zagen mislukken, werd het peloton opgeschrikt door een ernstige valpartij. Volgens de Groningèr kampioen Henk Bouwman maakte zijn clubgenoot Piet Pompstra een stuurfout, met als gevolg dat een flink aantal coureurs hard tegen de klinkers smakte. Het ergst er aan toe was Fré de Jonge, die voor onderzoek naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Daar werd geconstateerd dat de renner een nier had gekneusd. Na behandeling mocht hij echter weer naar huis.

De schrik zat er even goed in bij de amateurs, maar toen de ambulance het parcours had verlaten, brandde de strijd weer los. Even leek het er op dat een Duitse triomf in de maak was via de' Hannoveranen Schenk en Leithof, maar dat vond het heersende Nederlandse deel van het peloton maar niks. Onder leiding van Schür, Schipper, Zijlstra en Timmer werden de Westduitsers net op tijd achterhaald, waarna Timmer het juiste moment voor zijn beslissende demarrage koos. De Duitse kolonie moest het stellen met een troostprijs voor de Berlijner Heinz Walczak. De uitslag van de tweede etappe:

7 augustus: 03e rit Groningen.Rivierenbuurt

HENK BOUWMAN NA ZEGE IN RIVIERENBUURT:

'Ik denk niet dat ik aan mijn plafond zit'

Van onze sportredacteur DICK HEUVELMAN

Op de Gorechtkade was hij dinsdagavond een van de slachtoffers van een nare valpartij, gisteren bezorgde Henk Bouwman zichzelf een pleister op de wonde door de derde rit van de Groninger wieiervierdaagse winnend te voltooien. De 20-jarige Eeldenaar troefde in de finale uiterst attent zijn twee vluchtmakkers Dries van Wijhe en Tiemen Zijlstra af. Het drietal had halverwege de koers op de klinkers in de Rivierenbuurt het peloton gelapt, waarna er een status-quo situatie ontstond. Zoals gebruikelijk in dit soort gevallen laat de jury het peloton dan eerst afsprinten, om de koplopers in een open duel de kans te geven om om de overwinning te strijden. Zo ver liet Bouwman het echter niet komen. Terwijl Van Wijhe en Zijlstra achter in de groep bungelden, sloop Bouwman stilletjes met de spurters mee en lag op slag in gewonnen positie. Zijn twee rivalen brachten niet eens de moed meer op voor een achtervolging. De leiderstrui van Gerard Schipper kwam overigens niet in gevaar.

Voor Henk Bouwman, die dit jaar in Wommels Gronings kampioen werd, was het de tweede seizoenzege. Eerder bracht hij het tot een ritzege in een etappewedstrijd in het Westduitse Sleeswijk-Holstein. Met zijn tengere postuur (1.83 lang bij een gewicht van 63 kilo) doet hij denken aan zijn illustere dorpsgenoot Popke Oosterhof, voor wie een decennium geleden een rooskleurige toekomst op de fiets leek weggelegd, maar die door een ernstig trainingsongeval zijn glanzende carrière moest opgeven.

Ofschoon Henk Bouwman zich tot de betere noordelijke coureurs mag rékenen, ziet het er vooralsnog niet naar uit dat hij Eelde weer wielergek zal maken, zoals dat in de glorietijd van Oosterhof het geval was. Daarvoor heeft de Noorddrent nog te weinig klinkende prestaties neergezet. Niettemin schatten insiders hem vrij hoog in. Tijdens vrijwel alle klassiekers bevindt hij zich in de eerste waaier en in zijn eerste de beste grote etappewedstrijd (Olympia's Ronde van Nederland) reikte hij tot. een verdienstelijke negentiende plaats.

Zelf denkt Bouwman meer te kunnen dan hij tot nu toe heeft laten zien. Bouwman: „Tot nu toe ben ik eigenlijk nog nooit echt serieus met het wielrennen bezig geweest. Ik train bijvoorbeeld lang niet zo intensief vergeleken bij jongens als Dries Klein en Bert Wekema. Daarom kom ik in de laatste twintig kilometer van een klassieker ook steeds kracht te kort. Maar ik ben nu net uit militaire dienst en ben op zoek naar een kantoorbaantje voor halve dagen zodat ik volgend seizoen wil proberen er nog meer uit te halen. Want ik denk niet dat ik aan mijn plafond zit."

Bouwman maakt deel uit van de ploeg, waarin routinier Frits Schür captain is. De voormalige Hoogezandster geeft hem van tijd tot tijd waardevolle adviezen. Zo ook gisteravond toen de karavaan nog maar enkele rondjes op weg was. Bouwman: „Ik reed in het begin helemaal niet gemakkelijk. Ik zei dat tegen Frits en hij adviseerde mij een tandje hoger te rijden. Toen ging het meteen stukken beter."

Zelfs het ongemak van een lekke band overwon Henk Bouwman probleemloos, ofschoon hij daardoor tweemaal van fiets moest verwisselen. Met behulp van zijn ploegmakkers Wim Bartol en Hans Vonk hervond hij snel de aansluiting bij zijn mede-vluchters. Ook in de Rivierenbuurt deed zich weer een vrij ernstige valpartij voor. Ditmaal was de Elburger Wim Vis het slachtoffer. Hij knalde op een lantaarnpaal en moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Uitslag derde etappe

8 Augustus 4e rit Groningen.Paddepoel

Schipper niet meer bedreigd

Evenals tijdens de voorgaande etappes is Gerard Schipper gisteravond in de slotrit van de Groninger Avondvierdaagse niet in de problemen gekomen bij het verdedigen van zijn leiderstrui. Het logisch gevolg was dat de Ter Apeler als eindoverwinnaar van het internationale wielergebeuren werd gehuldigd. Op zijn zege viel niets af te dingen, want nadat Schipper al direct op de eerste dag toesloeg kon niemand hem echt bedreigen.

De laatst te vergeven dagprijs ging in de wijk Paddepoel naar de Arnhemmer Hans Vonk, die op de valreep nog even aantoonde dat er in hem veel talent schuil gaat. Onmiddellijk na het vertrek ging hij in de slag, samen met de Friese kampioen Dries Timmer (winnaar van de tweede rit) en de Westduitser Udo Varenkamp. De laatste was in feite een blok aan het been van Vonk en Timrrter, die er desondanks in slaagden het peloton na een lange jacht op een ronde achterstand te zetten.

De vluchters kregen overigens weinig tegenspel, ook al omdat ze geen bedreiging vormden voor Schipper. De 31-jarige timmerman vond het allemaal best, te meer omdat hij in Dries Timmer een ploegmakker aan het front had. Zelf hoefde hij in feite alleen maar op de ervaren Frits Schür te letten, hetgeen hij dan ook nauwgezet deed. Af en toe ondernam Schür wel een schuchtere poging zich van Schipper te ontdoen, maar die gaf geen krimp.

Nadat de grote groep was gedubbeld, ging — evenals donderdag in de Rivierenbuurt — de koers op slot. Pas in de finale lukte het nog een zestal renners een afscheiding te forceren op het razendsnelle asfalt. De moeilijkheidsgraad van dit traject was zo gering dat vele notoire afstappers ditmaal vrij gemakkelijk de finish haalden.

Tot en met de laatste ronde was de vraag of Schur met behulp van zijn grote koersinzicht Schipper nog kon verschalken om zodoende minimaal vier plaatsen voor hem te finishen. Schipper hield echter scherp het achterwiel van Schiir in de gaten en bleef de voormalige Hoogezandster in een rechtstreeks sprintduel de baas.

0

GRONINGEN. ( 1980.08.05 t/m 08.08 )

0

Amateurs.01e rit:

 

1

Gerard Schipper

Ter Apel;

2

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

3

Hans Vonk

Arnhem;

4

Rudiger Leilof

West-Duitsland;

5

Frits Schür

Didam;

6

Steding

West-Duitsland;

7

Evert van der Pol

Oldebroek;

8

Britzke

West-Dultsland

9

Bert Bathoorn

Roderwolde;

10

Syte Krist

Groningen;

11

Wim Bartol

Roden;

12

Tiemen Zijlstra

Meppel;

13

Jan Siegers Hendrik

Donderen

14

Anne Koster

Leeuwarden;

15

Gerry Takens

Haren;

0

Amateurs.02e rit:

 

1

Dries Timmer

Yde de Punt;

2

H. Walczak

West-Duitsland;

3

Gerard Schipper

Ter Apel;

4

Rudiger Leilof

West-Duitsland;

5

Frits Schür

Didam;

6

M. Pape

Braunschweig

7

Michael Schenk

West-Duitsland;

8

Tiemen Zijlstra

Meppel;

9

Bert van de Boorn

Geleen;

10

Jan van Dam

Muntendam;

0

Amateurs.03e rit:

 

1

Henk Bouwman

Eelde;

2

Tiemen Zijlstra

Meppel;

3

Dries van Wijhe

Oosterwolde;

4

Bert Wekema

Peize;

5

Syte Krist

Groningen;

6

Frits Schür

Didam;

7

M. Rau

West-Duitsland;

8

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

9

Gerard Schipper

Ter Apel;

10

Bert Bathoorn

Roderwolde;

0

Amateurs.04e rit:

 

1

Hans Vonk

Arnhem;

2

Dries Timmer

Yde de Punt;

3

Uwe Varenkamp

West-Duitsland;

4

Wim Bartol

Roden;

5

Gerry Takens

Haren;

6

Jan van Dam

Muntendam;

7

Britzke

West-Dultsland

8

Bourgmeyer

Luxemburg

9

Nielsen

Denemarken;

10

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

11

Gerard Schipper

Ter Apel;

12

Frits Schür

Didam;

0

Amateurs.Eindklassement:

 

1

Gerard Schipper

Ter Apel;

2

Frits Schür

Didam;

3

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

4

Tiemen Zijlstra

Meppel;

5

Dries Timmer

Yde de Punt;

6

Bert Bathoorn

Roderwolde;

7

Hans Vonk

Arnhem;

8

Rudiger Leilof

West-Duitsland;

9

Syte Krist

Groningen;

10

Steding

West-Duitsland;