DE WILP.(1980.08.04)

Gerard Schipper „knijpend" naar winst in Wilper ronde

„Dat was niet netjes van jou, Gerard" kraste maandagavond de favoriete Arie Hassink, nadat hij mede dankzij enig optisch bedrog in de amateurronde van De Wilp overtroefd was door Gerard Schipper. De Ter Apeler timmerman had Hassink in de eindsprint nl. afgeknepen, maar door een flauwe bocht in het parkoers was vanaf de jurywagen niet anders te konstateren, dan dat Schipper lichtjes van de rechte lijn afweek.

„Als ik doorgezet had, zou ik in de hekken gereden zijn," protesteerde Hassink vergeefs. De sympathieke Schipper was zich niet bewust van zijn streken: „Eerlijk, volgens mij was dr niks aan de hand. Hassink had er best langs gekund." Aldus besliste ook de jury en daarmee mocht Gerard Schipper zijn vierde seizoentriomf bijschrijven. En dat viel de immer lachende Groninger allerminst tegen.

„Ik had in de eerste plaats niet verwacht, dat de beslissende slag al zo vroeg in de wedstrijd zou vallen. Verder was ik een beetje bang voor die Michael Schenk. Hassink was dat trouwens ook. Wij kenden die jongen niet zo en je weet met die Duitsers nooit, hoe snel ze zijn." Schenk werd overigens ook nog overvleugeld door Jan Spijker. De vijfde en laatste koploper was de voor het eerst dit seizoen imponerend koersende Popke Akkerman.

Na twintig van de tachtig kilometer sloeg dit sterke vijftal razendsnel een fors gat. Voorbeeldig samenwerkend werd de enorm geslonken hoofdmacht dertig kilometer voor het einde op een ronde achterstand gezet. Slechts veertien coureurs wisten aan die smadelijke “lap" te ontkomen en daarvan leverde het karaktervolle coureurtje Jan Steensma de grootste prestatie door ondanks materiaalpech aansluiting te houden.

Van het parkoers verdwenen wel hek sterken als Han Faanholt, die vooral in het Oosten graag combinetje speelt met Hassink, en Wieher Vlot door respektievelijk losknappende spaken en een tennisarm. In de slotfase trachtten Michael Schenk en Gerard Schipper enige malen naar de winst te soleren. Ook Popke Akkerman deed een poging, maar vooral Hassink, die zeker in het eerste uur van de strijd imponeerde, reageerde alert.

Tegen de verwachtingen in werd Hassink niet in de Batavus-tang van Schipper en Spijker genomen. In de zeer lange spurt knalde Schipper gewoon van kop af naar winst, zij het niet volkomen reglementair maar omdat het de mateloos populaire Ter Apeler betrof, zou het een kniesoor zijn, die op dat soort onregelmatigheidjes lette. In het voorprogramma voor liefhebbers en veteranen won Johan Hup uit Kampen. De belangrijkste uitslagen waren:

0

DE WILP. ( 1980.08.04 )

 

0

Amateurs:

 

1

Gerard Schipper

Ter Apel;

2

Arie Hassink

Neede;

3

Jan Spijker

Kampen;

4

Michael Schenk

West-Duitsland;

5

Popke Akkerman

Waskemeer;

6

Anne Koster

Leeuwarden;

7

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

8

Henk Bouwman

Eelde;

9

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

10

Bert Bathoorn

Roderwolde;

11

Anno Meems

Tweede Exloermond;

12

Jan Welles

Terwispel;

13

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

14

Rudiger Leilof

West-Duitsland;

15

Jan Steensma

Surhuisterveen;

16

Jaap Vos

Exloo;

17

Joachim Wiechmann

West-Duitsland;

18

Geert Bouwman

Geffen;

19

Luit Ottema

Veendam;

20

Jan Feiken

Veendam;

0

Liefhebbers/Veteranen

 

1

Johan Hup

Kampen;

2

Albert Roelofs

Hardenberg;

3

Johan Pluimers

Enter;

4

Henk Kuiper

Nieuw-Amsterdam;

5

Jan Wintert

Staphorst

6

D. van de Weijden

 

7

Johan Doevelaar

Coevorden;

8

Jan-Hendrik Kalter

Emmen;

9

Mollo Stuiver

Emmen;

10

S. Scholten

Wezep;

13

Gerrit Hofstede

Drachten;

14

Klaas Wiersma Auke

Ternaard;

17

Pieter Oosterhof

Ee;